Ekonomi

Kredi Derecelendirme Kuruluşları Tarafından Kredi Notu 90 ve Üzeri Olan 16 Ülke

Kredi notu, bir ülkenin kendisine verilen borçları ödeme gücünü veya ödememe olasılığını gösteren bir kredi riski değerlendirmesi anlamına gelir. Dünyada ülkelere kredi notu veren ve genel olarak yatırımcılar tarafından kabul gören üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu bulunmaktadır. Bunlar Moody’s, Fitch ve Standard & Poors’tur (S&P). Bu kurumlar, ülkelerin ekonomik ve politik durumlarını inceleyerek kredi riski skorlarını hesaplamaktadır.

Peki bu kurumlar kredi notunu neye göre belirliyor?

Bu kurumlar aslında ülkelerin GSYİH büyüme oranı, işsizlik oranı, mevcut süreç istikrarı, enflasyon oranı, kamu borçlanması ve işsizlik oranı gibi makroekonomik göstergelerine bakarak ekonomik riski belirlemektedir.

Ayrıca bu not belirlenirken siyasi risk, siyasi istikrar, seçimlerin zamanlaması, iç siyasi istikrar ve iktidar partisinin oy oranı gibi kriterler de değerlendirmeye dahil ediliyor.

AAA’dan D’ye kadar alfabetik harflerle kredi derecelendirme notları ve puan seviyeleri belirlenen ülkeler “yatırım yapılabilir” veya “yatırım yapılamaz” olarak ikiye ayrılır. BBB- ve üzeri kredi notuna sahip ülkeler yatırım yapılabilir olarak tanımlanırken, daha düşük nota sahip ülkeler ise yatırım yapmayan olarak tanımlanmaktadır. Bu harf sistemi de kredi notu olarak 100 üzerinden çevrilmektedir.

1. Avustralya – Kredi Notu: 100

2. Kanada – Kredi Notu: 100

3. Danimarka – Kredi Notu: 100

4. Almanya – Kredi Notu: 100

5. Hollanda – Kredi Notu: 100

6. İsviçre – Kredi Notu: 100

7. Norveç – Kredi Notu: 99

8. Singapur – Kredi Notu: 98

9. ABD – Kredi Notu: 98

10. Avusturya – Kredi Notu: 96

11. Yeni Zelanda – Kredi Notu: 95

12. Fransa – Kredi Notu: 92

13. Hong Kong – Kredi Notu: 90

14. Tayvan – Kredi Notu: 90

15. Birleşik Arap Emirlikleri – Kredi Notu: 90

16. Birleşik Krallık – Kredi Notu: 90

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu